MENI
SPLETNI ISKALNIK
Pogosto zastavljena vprašanja in odgovori
 1. S kakšnimi ladjami bomo jadrali?
 2. Potrebuje moj otrok dodatno potrdilo o zavarovanju ali zadostuje E-karta?
 3. Kaj vse mora moj otrok vzeti s seboj na jadranje?
 4. Kako je poskrbljeno za manjše poškodbe?
 5. Je na jadranju zagotovljena zdravniška pomoč?
 6. Je moj otrok tudi dodatno zavarovan ali samo osnovno?
 7. Ali mora moj otrok znati plavati?
 8. Kako je poskrbljeno za raznoliko in zdravo prehrano (oskrbo) otrok?
 9. Katere dokumente (razen potnega lista oziroma osebne izkaznice) mora imeti moj otrok s seboj?
 10. Kdo skrbi za dokumente, ki jih moj otrok vzame na jadranje?
 11. Bodo razen jadranja potekale še kakšne druge aktivnosti?
 12. Ali mora moj otrok s seboj prinesti kakšne športne rekvizite? Če ja, katere?
 13. Kdo je odgovoren za varnost otrok?
 14. Ali se lahko pripetijo nepredvidljive okoliščine / dogodki ?
 15. Kakšno usposobljenost imajo za ladjo odgovorni ljudje (skipperji)?


S kakšnimi ladjami bomo jadrali?

Jadrali bomo z jadrnicami dolžine med 10 in 16 m. Jadrnice imajo, glede na dolžino, od 3 do 5 kabin, vsaka kabina ima dve postelji, torej je prostora za 6 do 10 oseb.
V "dnevnem prostoru" je velik jedilni prostor s sediščem, kuhinja in navigacijski prostor.

Jadrnica je prav tako opremljena z vsemi potrebnimi tehničnimi aparaturami (radio postaja, GPS-navigacija ipd…), kakor tudi z vso potrebno varnostno opremo (varnostni jopiči, varnostni obroči itd...).
Teh jadrnic nikakor ne smete zamenjati s klasičnimi jadrnicami, ki jih običajno vidite na jezerih, saj so veliko bolje opremljene (tako tehnično kot varnostno).

Tipične jadrnice, s katerimi bomo jadrali so:

 • Elan 45 ( 15 m );
 • Bavaria 44 ( 14 m );
 • Bavaria 46 ( 15 m ).

Potrebuje moj otrok dodatno potrdilo o zavarovanju ali zadostuje E-karta?

Za Hrvaško je prav tako potrebno dodatno potrdilo o zavarovanju, ki ga izstavi Zavod za zdravstveno zavarovanje. V večini primerov je možno to zavarovanje naročiti kar preko spleta in vam ga dostavijo po pošti (če se odločite in potrdilo naročite preko spleta, pazite, da to storite pravočasno, saj lahko postopek traja tudi več delovnih dni!).


Kaj vse mora moj otrok vzeti s seboj na jadranje?

Seznam potrebnih oziroma priporočenih stvari (oblačil, potrebščin itd…), ki jih vaš otrok potrebuje, si lahko ogledate na sledeči povezavi:

Za ogled seznama potrebujete pdf reader. Če ga nimate, si ga lahko brezplačno snamete tudi tukaj. Seveda lahko uporabite tudi katerikoli drugi program, ki podpira *.pdf dokumete.


Kako je poskrbljeno za manjše poškodbe?

Na krovu vsake jadrnice je oprema prve pomoči za manjše poškodbe. Ker morajo vsi skipperji, da lahko pridobijo licenco za skipperja, opraviti  usposabljanje in izpit iz  prve pomoči, so za takšne primere tudi usposobljeni in nudijo pomoč na kraju samem in takoj.


Je na jadranju zagotovljena zdravniška pomoč?

DA! V projektu Mirno morje sodeluje tudi zdravnik, ki je 24 ur na dan v pripravljenosti za nudenje vsake vrste pomoči. Zdravnik potuje skupaj z regato v motornem čolnu in je tako hitro  dosegljiv ob vsakem morebitnem klicu ter lahko nudi takojšnjo pomoč in zdravstveno oskrbo.
Mirno morje Slovenija pa ima na jadranju tudi lastno zdravnico, ki je tako našim članom, kot tudi vsem ostalim ob nujnih primerih, v vsakem trenutku dosegljiva.


Je moj otrok tudi dodatno zavarovan ali samo osnovno?

Mirno morje se zavezuje, da bo za vse udeležence projekta organiziralo potrebno zavarovanje. Zavarovanje zajema nezgodno zavarovanje in obvezno (škodno) zavarovanje (nezgode vključno s prevozom domov).


Ali mora moj otrok znati plavati?

DA! Projekta Mirno more se lahko udeležijo samo otroci, ki znajo samostojno plavati. Izjeme lahko potrdi samo predsednik Mirnega morja.


Kako je poskrbljeno za raznoliko in zdravo prehrano (oskrbo) otrok?

Za prehrano so odgovorni skrbniki, ki so jim otroci dodeljeni . Obroke  pripravljajo skupaj z njimi. Tako lahko otroci bolje in lažje izrazijo svoje želje in istočasno, s skupnim kuhanjem, krepijo medsebojno (skupinsko) povezanost.


Katere dokumente (razen potnega lista oziroma osebne izkaznice) mora imeti moj otrok s seboj?

Za vstop na Hrvaško potrebujejo otroci VELJAVNI potni list ali osebno izkaznico. Prav tako potrebujejo otroci še potrdilo o zavarovanju za tujino.


Kdo skrbi za dokumente, ki jih moj otrok vzame na jadranje?

Za dokumente in njihovo varno hrambo skrbi skrbnik, ki skrbi za otroke.


Bodo razen jadranja potekale še kakšne druge aktivnosti?

Za otroke bo potekal posebej zasnovan tedenski program, ki ga sestavijo naši pedagoški delavci in animatorji (program je sestavljen že pred potovanjem).
Otroci bodo prav tako lahko sodelovali tudi v aktivnostih, ki jih prireja in organizira krovna organizacija.


Ali mora moj otrok s seboj prinesti kakšne športne rekvizite? Če ja, katere?

Načeloma se trudimo, da vse športne rekvizite, ki jih bodo otroci potrebovali, priskrbimo mi. Manjše igrače oziroma rekvizite kot so "frizbi", vodne žoge, žogice za badminton itd…, lahko imajo otroci s seboj (seveda v zmernih količinah).
S seboj pa naj ne nosijo večjih športnih rekvizitov oz. igrač kot so: rolarji, deske za rolanje itd…, saj na jadrnici, zaradi omejenega prostora, ni dovolj prostora za te pripomočke.


Kdo je odgovoren za varnost otrok?

Za varnost otrok na jadrnici je odgovoren kapitan jadrnice (skipper). Ko so otroci na kopnem, pa to odgovornost prevzamejo skrbniki, katerim so otroci dodeljeni.


Ali se lahko pripetijo nepredvidljive okoliščine / dogodki ?

Ker je jadranje zunanji šport/aktivnost, se lahko zgodijo nenadne, hitre vremenske spremembe, ki lahko vodijo do nepredvidljivih okoliščin. Prav zaradi tega posvečamo na jadranju veliko  pozornosti prav varnosti vaših otrok in vseh ostalih udeležencev v projektu.
Prav vsi skipperji, ki so zelo izkušeni ljudje in so prejadrali že  mnogo morskih milj, so  preko radijskih zvez; posebnih kanalov za obveščanje o vremenskih razmerah in spremembah, neprestano na tekočem z  vsemi, z  vremenom povezanimi spremembami. 

Kljub vsemu pa ne smemo pozabiti, da se lahko na vsakem potovanju (pot tja in nazaj ali hoja po cesti/pločniku) pripeti kakšna neljuba nesreča.
Poudarimo pa lahko, da do sedaj, v vseh letih, kar traja projekt Mirno more, še ni bilo nobene nesreče.


Kakšno usposobljenost imajo za ladjo odgovorni ljudje (skipperji)?

Vsi skipperji so tako teoretično kot praktično usposobljeni, imajo licenco za opravljanje svoje funkcije, kapitan ladje.
Za tako imenovano B-licenco, ki je potrebna, da si lahko kapitan (skipper) ladje, je treba prepluti tudi določeno, ne majhno število morskih milj, tako da so prav vsi, ob tehnični in praktični usposobljenosti, zelo izkušeni tudi na morju oz. plovbi.


Zadnja sprememba: 10.6.2009
SPONZORJI


Pošta Slovenije