MENI
SPLETNI ISKALNIK
VTISI IN MNENJA UDELEŽENCEV REGATE MIRNO MORJE 2014

Spoštovani!

Na tej strani si lahko ogledate utrinke posameznih ekip (za ogled slik kliknite na skupinsko sliko pri posamezni ekipi) ter preberete vtise in komentarje udeležencev projekta Mirno more 2014.
Komentarje so napisali otroci, zato smo jih v želji, da čim bolj izražajo pristne občutke, vtise in mnenja otrok, zapisali nelektorirane in neurejene.

Celotno galerijo dogajanja v projektu Mirno more 2014, si lahko ogledate v naši galeriji slik, ki jo najdete tukaj.
DOM ANTONA SKALE MARIBOR

Jasmina: Na Mirnem morju je bilo super. Najbolj sem uživala, ko sem se družila s prijatelji, ki sem jih tam spoznala. Všeč mi je bila igra, pri kateri sem vodila skupino, ki je imela zavezane oči.

Danijela: Na Mirnem morju mi je bilo fejst lepo. Najbolj, ko sem gledala ribe v akvariju, ki je bil pod vodo in ko sem ribe lovila s trnekom. Pa še takrat, ko sem med vožnjo z jadrnico
namakala noge v vodo in me je masiralo.  

Matej: Na Mirnem morju mi je bilo super, ko sem držal za krmilo in vozil jadrnico. Najlepše pa takrat, ko so ladje plesale in potem, ko smo plesali v discu mi. Čudovito je bilo, ko smo v zrak spustili balone za mir.

Sebastjan: Na Mirnem morju mi je bilo zabavno, smešno, lepo, veselo, SUUUUUPER. Plaval sem med ribami, lepo mi je bilo, ko smo jadrali v tišini, saj smo ugasnili motor. Vesel sem, saj imam zdaj veliko novih prijateljev, tudi našega skiperja Bojana.

Danijel: Bilo mi je zelo lepo, enkratno, fenomenalno. Užival sem, ko sem krmaril ladjo, kuhal kosilo, pomival posodo, čistil kokpit, vlekel vrvi, torej vsepovsod. Rad bi šel še večkrat, če bi le bilo mogoče. Vesel sem bil, da sem se lahko preizkusil v pogovoru v angleškem jeziku.
Hvala obema učiteljicama, da sta izbrale mene, da sem vse to doživel.
O.Š. BREŽICE

Moram reči, da nam je ta teden minil kot bi mignil. Mi »novinci« z barke Tarisa smo se v soboto pripeljali v Kaštelo z določenimi pričakovanji, mogoče malo negotovosti kaj in kako bo vse skupaj potekalo in kaj se bo dogajalo. No, vrnili smo se s prečudovitimi vtisi in vsi zadovoljni. Eden od otrok me je že prvi dan vprašal, če bo smel tudi naslednje leto zraven. Hvaležnost teh otrok, da so smeli biti del te velike zgodbe MM, njihova neposrednost in iskrenost nas peljeta naprej. Zaradi vsega tega  nam ni nič težko in zaradi tega smo radi z njimi.

Tudi nam je bilo v veliko pomoč to, da sta nas naša animatorja (Jana in…) sproti obveščala o vsem potrebnem. Hvala vama. Jasna, hvala, ker znaš vsakemu prisluhniti. Valdi, tebi pa hvala, da si me »zvlekel v to«. Zelo dobro je to, da si pred odhodom res pripravimo celotni program aktivnosti  po dnevih, tudi urah in se potem že sproti prilagajamo glede na vreme ali še kaj drugega.

Mi smo vsi še polni čudovitih vtisov, da kar ne moremo stopiti na realna tla. Uživali smo v soncu, se učili živeti drug z drugim, bili spontani, sproščeni in veseli. Vsak član naše posadke je dal delček sebe v to našo jadralsko družino. Res nam je bilo lepo. Otroci so v ponedeljek po našem povratku  pri urah, ko so bili z razredničarko in ostalimi sošolci, z navdušenjem pripovedovali vse podrobnosti, ki so se jim zgodile. Če še pred mesecem ni bilo več kot 5 »kandidatov« za našo OŠB posadko MM, bi zdaj kar takoj najraje vsi šli z nami na jadranje. Nekateri, ki še ne znajo plavati imajo sedaj en motiv več, da  to veščino čim prej osvojijo, saj sem jim rekla, da se morajo naučiti plavat, če hočejo z nami.

Njihova iskrenost in neposrednost nas  peljeta naprej. Res sem vesela, da nam je »uspel  vstop« v projekt MM in prepričana sem, da bomo v naslednjih letih vedno zraven, ker si otroci to zaslužijo in jim to tudi pripada!! Mi pa se bomo trudili, da jim to omogočimo.  Prepričana sem, da bomo tudi finančna sredstva uspešno pridobivali za vse naše bodoče mlade MM jadralce, da nam ne bo treba bremeniti njihovih staršev.  Saj so ti otroci žal največkrat iz socialno šibkejših družin.
Pa mirno morje vsem!

Hedi Lopatič in posadka OŠ Brežice
CUDV DRAGA - DOBRNA

Marija, VDC Ribnica: V soboto, 13.09. 2014,  smo se odpeljali v Split na jadranje.  Iz VDC Ribnica sva šli skupaj s Karmen, spremljala pa naju je Jožica.  Tam smo bili 6 dni.
Naša jadrnica se je imenovala IVKA.  Na njej smo preživeli veliko časa. Tukaj smo spali, kuhali, jedli in pospravljali.  Šli smo tudi na obalo na sprehod in plavali v morju. Vesela sem, da sem spoznala  veliko  prijateljev.
Na jadrnici smo se imeli zelo lepo. Želim si, da bi se jadranja lahko še kdaj udeležila.

Karmen: Na jadrnico smo šli v Šibeniku in se tja tudi vrnili nazaj.  Naša jadrnica je bila največja od vseh in na njej nas je bilo 9. Imeli smo mornarski krst, ples, modno revijo, vsak večer nekaj. Šli smo tudi na pico, drugače pa smo kuhali sami. Zvečer smo šli v mesto na sprehod in na sladoled.
Najbolj mi je bilo všeč, da smo imeli ves čas tako lepo vreme in da smo se dobro razumeli. Z veseljem bi šla še kdaj na jadrnico.

Jožica: Ko smo se zbrali v ljubljanskem parku Tivoli, ki je bil poln luž in še rahlo je rosilo, sem se zamislila in si rekla sama pri sebi: »Bog nam pomagaj«. S tem  sem seveda mislila le kaj bo z našega jadranja, če nam vreme ne bo naklonjeno. Saj smo imeli tudi rezervni načrt kaj bomo počeli v primeru slabega vremena,  ni pa lepšega, če skozi sončen dan pluješ z vetrom v jadrih. Četudi samo sediš in opazuješ delo skiperja,  z očmi  spremljaš  oddaljeno obalo  ali   pa se s pogledom dotikaš  bližnjega otoka. Če pa si  sam aktivno vključen pri  jadranje, pa si še bolj zadovoljen.

Vedno me malo zaskrbi kako bodo najini jadralci »pasali« skupaj. So le iz dveh zavodov in prvič se vidijo. Noben od njih nima nikoli problemov s tem.  Tako kot vsako leto  so se hitro sporazumeli  in spoznali  kaj komu (ne)paše. Kmalu  smo vsi skupaj s s skiperjema vred postali prijatelji. In kot vedno rečem – velikost jadrnice se veča  z našim prijateljstvom.

Vso naše jadranje je lepo teklo – pomagali smo eden drugemu, držali smo se dogovorov,  izvedli zanimiv program na Šolti, z vsake jadrnice je v času kosila prijetno dišalo po domači hrani,  skupaj smo se kopali, vsak dan nas je z novicami razveselilo slovensko Mirno morje,…

Pred sabo imam sliko iz  marine Kaštele  - skupino  zagnanih, veselih jadralcev, ki se ob zvokih Vasjine kitare trudi za nastop na predstavitvi držav udeleženk. Posluh sploh ni bil važen ampak volja. Pred nastopom pa smo vsi z malce treme v koloni po dva čakali kdaj bomo na vrsti. In nastopali smo vsi!

In tako kot je že Tanja povedala – imeli smo dovolj časa za druženje in zase. In veliko smo se smejali. Navadili smo se eden na drugega, se sprostili in »rodili« so se  različni heci in »nerodni stavki«. Kaj češ, takšni smo!

Važno je le, da se imajo naši otroci in mladostniki lepo. Za večino je to se edino jadranje, ki ga bodo kdaj doživeli in mi smo tudi z drobnimi stvarmi  pripomogli k njihovi radosti in da se ga bodo z veseljem spominjali.»

Ob misli na jadranje mi pred očmi drsijo bela jadra, tiha jutra, nežen veter, nakodrano morje, zibajoče jadrnice, ljudje, smeh, prijateljstva, mir in ko se jadranje konča ostanejo največkrat prijetni spomini in želja po vrnitvi.«     Bojan (Tripod – forum)

Če si zaradi česa želim, da čas hitreje teče je to naše septembrsko Mirno morje! Vse dobro vsem in kmalu nasvidenje - JožicaO.Š. DUPLEK

Urška, Alex in Srečko: Všeč nam je bilo celotno doživetje na jadrnici, morju. Najlepša so bila nova poznanstva sovrstnikov iz drugih jadrnic. Veseli smo , da smo spoznali veliko novih prijateljev. Imeli smo super skiperja in soskiperko. Na majhni jadrnici nas je bivalo osem oseb, zato smo morali biti zelo strpni in organizirani. Imeli smo celo slepega potnika Miheca. Naša animatorka Ana je namreč noseča.
Vsi skupaj smo tudi pripravljali hrano. Nepozabni dogodki so bili predvsem disco in spust balonov celotne flote Mirno morje.

Marina Herman: Za mene je bilo veliko doživetje z močnimi vtisi. Z vso ekipo smo se zelo hitro ujeli in si naredili prijetno sobivanje na jadrnici. Vesela sem, da so se naši učenci družili tudi z drugačnimi od njih. Med njimi so se spletla prijateljstva in celo ljubezni. Teden dni so živeli v povsem drugačnem okolju, sprejemali nove odgovornosti, se učili novih spretnosti skozi izkustvo. Izkušnje doživljajske pedagogike so najdragocenejše za razvoj otroka. Zelo sem vesela, da sem bila del tega.
O.Š. KAMNICA

JURIJ: S Timom sva se za vsako malenkost smejala – režala do solz. Še posebej fino je bilo ko smo jadrali in tekmovali z drugimi barkami. Zapomnil si bom tudi dogajanje v disku in polivanje z vodo, ko nas je oštela učiteljica iz sosednje barke. Razmišljam, da se bom Mirnega Morja še udeležil, če se bo le dalo.

TIM: Vse je bilo »cool«, še posebej mornarske in jadralske veščine, ki smo se jih naučili.
Spoznali smo veliko novih prijateljev. Za nekaj ur sem menjal tudi jadrnico. Najboljša jadrnica med vsemi je bila »Trobentica«. Ves teden je bil prima.

MIHA: Mega! Veselo je bilo na zabavi v discu, še posebno drugi dan, ko smo bili na prostem. Bila je odlična glasba in čisto sem padel notri. Tudi kopali smo se veliko in noreli z bajbotom.
Ko smo na morju z družino se vozimo s čolnom z motorjem, na Mirnem Morju pa smo jadrali in poslušali le piš vetra in pljuskanje valov.
OŠ JURIČEVEGA DREJČKA RAVNE NA KOROŠKEM

V soboto, 13. septembra,  smo se odpeljali proti Biogradu, kjer smo se priključili  mednarodnemu projektu  MIRNO MORJE.  Med potjo smo imeli kar nekaj nevšečnosti zaradi slabega vremena. V marini Kornati smo se vkrcali na jadrnico z imenom Trobentica in spoznali celotno ekipo. Naslednjih šest dni smo jadrali po srednjem in južnem Jadranu. Vsak večer smo se zasidrali v drugi marini, eno noč pa smo prespali v zavetju otoka Kaprije.

Na jadranju sem spoznala veliko novih prijateljic in prijateljev. Še posebej lep vtis name je pustil prijatelj Tim, ki je doma iz okolice Maribora.  Ko nismo jadrali, smo imeli delavnice, kjer smo se družili s prijatelji iz cele Evrope. Ves čas jadranja smo imeli lepo vreme. Skiper  Miro nas je naučil nekaj veščin jadranja.

Teden je hitro minil,  poslovili smo se s težkim srcem, v upanju, da se spet srečamo. Ostali so prelepi spomini.

Remzija Skenderović
DIJAŠKI DOM PTUJ


Žan Krivec, star 14 let
Meni je bilo »kul«, da smo se družili z  Markom in Tomijem, da sem lahko vozil jadrnico. »Kul« mi je bil tudi disco, ki je bil dva večera. Z vzgojiteljicama  smo dobro kuhali. Prvič sem se kopal v morju. Naredili so nam »tatuje«.

Anja Brumen, stara 14 let
Na mirnem morju je bilo lepo. Naučila sem se mornarske vozle.

Gina Bezjak, stara 21 let
Meni je bil všeč disco. Lepo mi je bilo na jadranju. Z Markom in Tomijem smo se zabavali. Všeč mi je bilo,da smo lahko vozili jadrnico. Zabavna je bila tudi vožnja s čolnom. Všeč so mi bile delavnice, kjer smo med drugim narisali tudi svojo zastavo.

Valerija Kopšič, stara 18 let
Bilo je super. Uživali smo: imeli smo disko, dobro smo jedli in se veliko kopali. Upam, da gremo še kdaj.

Rok Ribič, star 13 let
Imeli smo se v redu, plesali smo in se družili z ostalimi udeleženci. Skiperja sta bila prijazna.

Matej Ribič, star 11 let
Na jadranju  sem se kopal, lovil ribe, jadral, sladko spal in skakal z jadrnice v morje na glavo.

Patricija Ribič, stara 16 let
Na jadranju sem se imela lepo. Tam sem spoznala svojo ljubezen.

Darka Jurgec  (vzgojiteljica) in Stanka Kuhar (medicinska sestra)
Preživeti teden na jadrnici nama je veliko pomenil in naju obogatil s spoznavanjem posebnosti in pozitivnih lastnostih naših učenk in učencev - v domskem življenju veliko tega ni izraženega. Učenci/-ke so pridobivali na samozavesti, izkušnjah in znanjih, pomembnih za življenje. Ves čas jadranja smo razvijali pozitivno komunikacijo, ter si zaupali skrivnosti, saj smo bili vsi veliko bolj sproščeni. Učenci so se veliko naučili, raziskovali in sodelovali pri vseh aktivnostih. Vsi skupaj smo doživeli nekaj, kar bi brez pomoči naših donatorjev lahko samo sanjali oziroma gledali po televiziji.

Anekdote nastale na jadrnici

V zalivu sta bila dva morska ježka in enemu je uspelo svoje bodice podariti naši Patriciji. In zakaj? Ker jo je tja speljala Gina.

Marko pravi, vprašaj Tomija. Tomi pravi, vprašaj Marka. Mi, jadralci pa naredimo po svoje saj že vse obvladamo (pomivanje posode, pomivanje jadrnice - poplava, vrvi- vozle).

Udeleženca so vrgli v morje. Svetovali so mu: « Če ne znaš plavati, lahko greš peš«.
CIRIUS VIPAVA

Letos smo na barki Lojeni. Na barki je zanimivo.  Lepo je, ko jadramo, se kopamo. Veliko se smejemo in hecamo. Imamo veliko zaposlitev. Vsak dan pomagamo pripraviti obroke, pomivamo in brišemo posodo, pa tudi za red na barki je potrebno skrbeti. Zvečer se veselimo zabave in plesa na katerem smo in bomo spoznali  veliko prijateljic tudi iz drugih držav.

Posadka Lojene, CIRIUS Vipava.
LIONS KLUB KONJICE IN O.Š. VOJNIK

Ta teden, ki smo ga preživeli skupaj, je bil in še bo nepozaben. Skupaj smo jadrali, lovili ribe, plavali in se zabavali. Vsi verjamemo, da si bomo čas, ki smo ga preživeli skupaj na jadrnici, zapomnili za vedno.

Hvaležni smo Lions klubu Konjice, da nam je omogočil to neverjetno izkušnjo, ki si jo marsikdo ne bo mogel privoščiti. Nekateri je verjetno res ne bodo mogli nikoli doživeti. Te dni smo uživali v lepem vremenu in dobri družbi. Upamo, da bodo naslednje leto uživali drugi, kot smo mi letos na jubilejnem 20. Mirnem morju – floti miru.
IG IN KOPER

Ta projekt mi daje enkratno priložnost, da v drugih okoliščinah spoznam svojega otroka, saj drugače nimam te priložnosti, mislim v socialnem okolju. In ravno zaradi te socializacije se mi zdi tako pomembna udeležba.

Tako sem spoznala pomanjkljivosti Markotovega socialnega vedenja, njegovo potrebo po vključevanju v okolje, pa tudi to, kako je od lani odrasel, kako je vesel, zadovoljen in srečen, ob vsem tem dogajanju na jadranju in okoli tega. Kako to sprejema in doživlja z nekim veseljem.

Spoznaval je nove ljudi in se veselil starih od lani, tudi njega so lepo sprejemali. Bilo je tudi čudovito, da je kot fant imel moško družbo se z njo identificiral, posnemal, opazoval ipd.

Lep pozdrav iz Kopra.
Nives
O.Š. LIMBUŠ IN O.Š. RUŠE

Jadranje v projektu Mirno morje 2014 je bilo za nas nepozabno doživetje. Čeprav je bilo za nekatere izmed nas prvič, ni bilo nobenih težav, saj smo imeli zelo dobrega skiperja in co-skiperja, ki sta nas vodila, učila in nam pomagala. Zraven njiju, smo na jadrnici bili še trije devetošolci iz Ruš in trije iz Limbuša, Katja, Maja, Nina, Ana, Zala in Jan, skiperjev vnuk Mauro in po en spremljevalec iz vsake šole. Gospod ravnatelj, Rado Wutej, je skrbel, da posadka na „Jiduli“ ni bila lačna, učitelj Sandi Soršak pa za dobro voljo in pestre večere, katere smo največkrat posvetili igranju družabnih iger in pogovarjanju.

Vsi smo bili navdušeni, ko smo prvič odprli jadra in se prepustili vetru. Veselili smo se olimpijade, po kateri nas je čakala vožna z gliserjem, uživali pa smo tudi na palačinka-partyu, v discu in na prireditvi, kjer smo se Slovenci predstavili s himno Mirnega morja. Nekaj najboljšega, pa so bile osvežitve v toplem Jadranskem morju in formacija, kjer je vsak iz vsake jadrnice v zrak spustil balon z napisom MM2014.

Po tednu dni jadranja, ki je minil zelo hitro, smo se vrnili domov v Limbuš in Ruše, vsi veseli, ker smo preživeli zakon teden in se naučili veliko jadralskih veščin, a tudi žalostni, ker je sledilo poslavljanje in šola.
MLADINSKI DOM MALČI BELIČEVE

Na jadranju sem strašansko uživala v ribolovu, plavanju in jadranju. Posebno lepo mi je bilo tudi spanje v kajuti, v trebuhu jadrnice, ki se tako lepo ziba. Tudi kuhanje in pomivanje posode je bila zabavna izkušnja; štedilnik se med plovbo ziba, posodo pa smo pomivali tudi s slano vodo, ki smo jo sproti pumpali iz morja….to je bilo res hecno.

Karin, 15L


Dobro je bilo na jadrnici zato ker smo bili skupaj vsi kot skupina … IN LEPO SMO SE IMELI.

Akir, 14L


Všeč mi je bilo ker sem spoznala nekaj novih ljudi (Nemcev). Zelo sem uživala ob spoznavanju nemškega  jezika . Kot skupina smo se bolj povezali. Všeč mi je bilo, ko sem odkrivala čisto nov svet, ki ga sploh še nisem videla. Bilo je čisto drugo vzdušje. Spoznala sem skupino v drugi luči J. Zelo sem se imela fajn ker smo se cele dneve samo hecali in uživali in marsikaj novega tudi naučili in nismo si nič skakali u lase. Spali smo dokler lahko.

Ines, 13L


Na jadranju sem se imela zelo zelo lepo, ker :

 1. Sem prvič na jadrnici
 2. Super družba
 3. Plavamo sredi morja, Skakanje na glavco
 4. Občutek vrednote (ker nekateri si tega ne morejo privoščiti)
 5. Na jadrnici s skupino sem se počutila pomembno in da me imajo radi .
 6. Končno sem nekomu VŠEČ J !
 7. Prvič sem ulovila ribo brez pomoči J J
 8. Imela sem manj skrbi
 9. Fant me je objel in to ne samo 1x!!
 10. Bilo je veliko dobre hrane
 11. IGRE, DELFINI <3 J
 12. Kot prvo izkušnjo z jadrnico sem imela zelo dobro in seveda bi to ponovila . Zelo hvaležna sem, ker smo lahko šli. Upam da bomo to ponovili čez 3 leta

Lina 14L


Dobivamo izkušnje iz iger ki smo se jih igrali, obiskujemo različne kraje. S skupino se bolje povežemo,
Spoznamo veliko ljudi iz drugih držav. Zelo mi je bilo všeč ko smo se peljali z jadrnico in tudi ko smo jadrali brez motorja. VLEČENJE Z VRVJO MI JE BILO ZELOOOOO VŠEČ.

Tanja 15L


Dobro sem se imel ker sem se zabaval. Najlepše mi je bilo ko smo se vlekli z vrvjo, ko smo jadrali  in ko smo šli v mesto z jadrnico.

Aleksa  13L


Všeč mi je bilo ko smo jadrali , skakali v vodo, se sončili na palubi in ko smo se sprehajali po mestih. Vožnja z čolnom in večerni diski.

Maks 14L


Imel sem se dobro, ker sem lahko pomagal skupini. Vozili smo se lahko z čolnom, naredili smo skupinsko zastavo. Najbolj mi je bilo všeč, ko sem lahko vozil jadrnico.

Roman 14L


To mirno morje je bila zame zelo velika izkušnja. Spoznala sem zelo veliko novih prijateljev in prijateljic. Spoznala sem tudi novega fanta. Šla bi še, ker se zabavamo. Zelo si želim ponoviti.

Lea 13L


Na letošnjem jadranju sem se imel zelo dobro, ker sem podiral vse možne osebne rekorde. Imeli smo tudi diske v Splitu. Všeč mi je bilo to, da sem lahko pomagal skiperju pri vleki vrvi za jadra. Nabral sem zelo veliko školjk in meni lepih kamnov. Zelo rad bi ponovil letošnje jadranje.

Grega 14L

SPONZORJI


Pošta Slovenije