MENI
SPLETNI ISKALNIK
VTISI IN MNENJA UDELEŽENCEV REGATE MIRNO MORJE 2015

Spoštovani!

Na tej strani si lahko preberete vtise in komentarje udeležencev projekta Mirno more 2015.
Komentarje so napisali otroci, zato smo jih v želji, da čim bolj izražajo pristne občutke, vtise in mnenja otrok, zapisali nelektorirane in neurejene.

Celotno galerijo dogajanja v projektu Mirno more 2015, si lahko ogledate v naši galeriji slik, ki jo najdete tukaj.
VTISI Z JADRANJA UDELEŽENCEV IZ DIJAŠKEGA DOMA PTUJ

Na jadranju nam je bilo zelo lepo. Srečali smo se z starimi in novimi prijatelji. Življenje na jadrnici je bilo zahtevno, saj smo morali biti strpni in prijazni drug do drugega. Pomagali smo pri različnih opravilih, pomivanje posode, priprava pogrinjka, pospravljanje kabin, odnašanje smeti, rezanje čebule in zelenjave, čiščenje jadrnice, vožnja jadrnice, tudi kopali smo se. Veselili smo se druženja z ostalimi udeleženci iz drugih držav ter iger, ki so bile zabavne in poučne. Posebno doživetje je bilo letos spuščanje balonov, saj nas je spremljal dež, pa tudi valovi so premetavali našo jadrnico.

V spominu imamo tudi druženje z modno revijo ter krst in peko palačink. Veseli smo bili tudi plesa in nagrad. Vabljeni smo bili tudi na praznovanje rojstnih dni Aleksandre in Bojana. Z Darko,  Stanko ter skiperjem Markom smo se imeli lepo, skupaj smo uživali v jadranju, se naučili veliko novega, se veliko smejali ter plesali in prepevali. V Splitu smo nakupovali,  šli na kosilo, večer pred tem pa nam je Marko pripravil okusno večerjo z morskimi sadeži. Vsem, ki so nam omogočili jadranje hvala, saj smo z vašo pomočjo preživeli nepozabne dni. Upamo, da se naslednje leto ponovno srečamo. Do takrat pa mirno morje.

Anja, Žan, Matej, Rok, Valerija, Darka in Stanka
(Dijaški dom Ptuj)OŠ RADA ROBIČA LIMBUŠ IN OŠ JANKA GLAZERJA RUŠE

Žan, OŠ Ruše:
Meni je bilo jadranje zelo všeč, saj sem videl veliko drugačnih ljudi, ampak sem vse spoštoval, z mnogimi med njimi pa se tudi spoprijateljil. Najbolj mi je bila všeč jadrnica, ker je bila velika in nova. Všeč mi je, da smo navezali stike z učenci iz Limbuša. Zanimivo mi je bilo tudi kuhanje na jadrnici in najboljše je bilo kosilo, ko smo skupaj z učenci iz Limbuša pripravili tortilje. Na jadranju sem zelo užival in z veseljem bi to ponovil.

Eva, OŠ Ruše:
Meni je bilo na jadranju zelo všeč, saj smo spoznali veliko novih prijateljev in se med sabo zelo povezali. Naučili smo se skupinskega dela in potrpežljivosti drug do drugega. Najbolj sem si zapomnila modno revijo, na kateri je sodelovala celotna naša posadka, večerne zabave in ples na špici jadrnice. Jadranje bi z veseljem še enkrat ponovila z istimi ljudmi.

ANEKDOTE:
Na cestninski postaji:
Učitelj Marko: »Neču da platim! Nazovite šefa!«
Večerno kopanje:
»Pazi skala!«….prepozno. Ga. doktor, učitelj Marko si je glavo razbil, ima jejža v glavi.


UČENCI OŠ LIMBUŠ

Kot že nekaj let, smo se učenci OŠ Rada Robiča Limbuš udeležili projekta Mirno morje 2015.
Otroci,ki smo bili udeleženi jadranja, smo domov prišli polni vtisov,spominov in dobre volje.
Na morju smo spoznali ogromno novih ljudi in se tudi poprijateljili.Udeležili smo se raznih delavnic oz.iger, se ob njih zabavali, naučili novih stvari in še kaj. Nikoli nam ni bil dolgčas. Vreme nam je služilo in tako smo se lahko tudi kopali. Vsako minuto smo se zavedali, da čas hitro beži in da bo ločitev težka, zato smo res vsak trenutek dobro izkoristili.

Ob ločitvi smo bili silno žalostni, ker smo mislili, da se ne bomo več videli, vendar se je izkazalo, da lahko aktivno druženje nadaljujemo tudi doma.
Mirno morje 2015 je bila zanimiva,poučna in zabavna izkušnja za vse.
Menim, da bi jo vsak od nas želel ponoviti.

Na koncu naj se zahvalim našemu ravnatelju g .Wutej, da nas je izbral in nam omogočil to nepozabno izkušnjo.

Lep pozdrav ,
učenka OŠ Rada Robiča Limbuš
Alma AdrovićOSNOVNA ŠOLA DR. LJUDEVITA PIVKA, PTUJ

VALENTINA
Na Mirno morje smo šli s prijateljicami in prijatelji. Šli smo na Hrvaško, v Biograd. Z nami sta šli učiteljici Tamara in Vesna ter kapitana Zoran in Gregor. Veliko smo se kopali, ob večerih pa smo se družili in spoznali veliko novih prijateljev. Jaz maja in Sandra smo imele skupaj sobo in skupaj smo spale. Kapitan Zoran nam je dovolil, da smo lahko krmilili barko. Imela sem se super. Sem zelo uživala.

MAJA
Meni je bilo zelo »fajn« na morju. Uživala sem s sošolko Valentino in prijateljico Sandro ter vsemi ostalimi. Zoran je zelo rad prepeval, ostali smo mu pomagali. Fajn je bilo, ker smo imele skupaj sobo s Sandro in Valentino. Všeč mi je bilo ko smo bili v diskoteki, lahko smo plesali in se zabavali. Zoran in Grega sta dovolila, da smo lahko krmilili jadrnico. Spoznala sem nove prijatelje. Na  koncu mi je   bilo » fajn«, ko smo šli v hribe.

RAJKO
Na jadranju mi je bilo super. Vesel sem bil, da sem Zoranu pomagal zapenjati jadra in krmiliti. Skuhali smo si sami kosilo in večerjo. Spoznal sem dosti prijateljev. Najbolj všeč mi je bilo kopanje in špricanje. Imeli smo ples in zabavo. Na morju mi je hitro minilo in še bi šel na morje.

ALEKSANDRA
Na jadranju mi je bilo zelo všeč. Poskusila sem krmiliti jadrnico, se naučila odvezati bokobrane in jih pomagala pospraviti. Kopali smo se. Izdelovali smo kostume za modno revijo ter se družili s prijatelji. Na morju sem praznovala svoj 20. rojstni dan. Prijatelji so me lepo presenetili in mi spekli dobro torto.

SANDRA
Meni je bilo všeč, ko sem krmilila jadrnico. Fajn sem se imela, ker sem spoznala nove prijatelje. Všeč mi je bilo, ko sem plesala pri folklori. Praznovali smo rojstni dan od Aleksandre. Zabavali smo se ob »muziki«. Veliko smo se kopali z učiteljicami in s »skiperjema«.OSNOVNA ŠOLA VOJNIK

Projekt Mirno morje je letos potekal od 19. do 26. septembra v Kaštelu pri Splitu. Udeležili smo se ga učenci OŠ Vojnik, Maruška Krhlanko, Mia Marguč in Klemen Petre ter spremljevalka Nataša Potočnik. Skupaj z ostalimi udeleženci iz različnih držav smo se družili, zabavali in se učili strpnosti do drugačnih. Bivali smo na lastniški jadrnici z imenom Trobentica. Skiper Miro nas je naučil nekaj jadralskih veščin in nas s pomočjo koskiperja Francija varno in zanesljivo vozil po južnem Jadranu. Vreme je bilo lepo do četrtka, tako da smo uživali v plavanju in igrah v vodi in na vodi.

Na jadrnici smo bivali, kuhali in spali vseh 7 dni. Čeprav je tam zelo malo prostora, smo se odlično znašli in nismo  pogrešali udobja doma. Pri navezovanju stikov in spoznavanju novih prijateljev so nam pomagale razne igre, kot so iskanje parov s pomočjo zapestnic, brošk, pa seveda tudi  harmonika, ki jo je s seboj imel Klemen. V slovenski floti sta bila še dva harmonikaša, zato je Klemen posodil harmoniko tudi njima, pa so izmenično igrali, mi pa smo prepevali in rajali z njimi. Največ smo se družili z učenci iz Konjic in iz OŠ Limbuš. Tudi na predstavitvi skupin smo poželi velik aplavz, saj smo se predstavili kot riba, rakovica in povodni mož iz Šmartinskega jezera, ki so prišli na obisk morskim sorodnikom.

V floti Mirno morje je sodelovalo 109 jadrnic in katamaranov. Vkrcali smo se v Kaštelu, nato odjadrali v Rogoznico, v ponedeljek na Šolto, v torek in sredo smo bili ponovno v Kaštelu, saj so tam potekale skupne prireditve in igre, v četrtek smo spustili balone miru, v petek pa smo si ogledali še Split.

Učenci naše šole so se projekta udeležili že devetič, vsi pa so se vsako leto vrnili navdušeni in prepričani, da je udeležba na Mirnem morju enkratna izkušnja.

Zahvaljujemo se vsem našim donatorjem, gospe Mileni Ravnjak-Arami, gospodu Andreju Fegešu-Fegy, gospodu Karliju Brezovšku-Kabis, gospe Branki Dečman-banka Celje, gospe Bojani Volovlek-Duseti, gospe Urški Mužar-občina Vojnik, gospodu Dejanu Muleju-vulkanizerstvo Mulej, gospodu Stanku Kolarju-Lions klub Konjice, gospe Košenina-gradbeništvo Oder in naši ravnateljici gospe Olgi Kovač za podporo in pomoč pri udeležbi na projektu.

Nataša PotočnikOSNOVNA ŠOLA DUPLEK

Aleks LORENČIČ
Spomladi sem v šoli izvedel, da grem na jadranje. Bil sem zelo vesel. Bil sem tako vesel, da med počitnicami nisem mogel spati. Ko smo bili na poti v Split sem spoznal učence in OŠ Ruše, ker smo se skupaj peljali v kombiju. Veliko sem slikal iz kombija, saj je bilo vse zelo zanimivo. Proti večeru smo se namestili na jadrnici. Bila je velika, a za 8 oseb vseeno majhna. Ko smo prvič jadrali, so sošolci videli delfine,  jaz sem jih pa zamudil, saj sem odspal popoldanski počitek. Ponoči je bil veliko krat disko. Če ni bilo dežja, smo se kopali. Imeli smo veliko delavnic. Sami smo pomivali posodo in pometali jadrnico. Učiteljici sta kuhali. Tudi predstavili smo se drugim državam s poskočno polko in slovensko himno. Spoznal sem nove prijatelje. Zelo sem vesel, da sem lahko šel na Mirno morje in naslednje leto bom naredil vse, da lahko grem ponovno.

Ines POLANEC
Končno je prišel dan odhoda, bila zelo navdušena in srečna. Šli smo s kombijem, ki ga je vozil športni učitelj Marko iz OŠ Ruše. Imeli smo 6 ur zelo lepe in zabavne  vožnje, saj smo v kombiju že navezali prijateljske odnose. Ko smo prišli v marino Kaštela, smo spoznali učence OŠ Marije Vere iz Kamnika. Z nami so 8 dni stanovali na jadrnici Tanisa. Učiteljici Nina in Katarina sta nama podarili veliko oblačil, ki so jih sponzorji dali posebej za nas. Naslednje dneve smo delali vse mogoče. Od jadranja , kopanja, sončenja… Ko pa je deževalo pa smo igrali družabne in športne igre, delali značke, gledali film, dvakrat smo plesali v dusku, kuhali, imeli smo palačinka parti, sodelovali smo na olimpiadi in si prislužili veliko nagrad... Imeli smo se tako lepo, da tega tedna ne bom nikoli pozabila. Želim si, da bi lahko še velikokrat prišla sem, ker je bilo res enkratno doživetje.

Alberto HASAJ
Ko sem izvedel, da grem na morje sem bil zelo vesel. Takoj sem povedal mami in sva takoj začela pakirati stvari za jadranje. Odšli  smo z kombijem iz OŠ Ruše in se peljali 6ur. Ko smo prišli na jadrnico, smo spoznali učence OŠ Marije Vere in učiteljico Katarino, ki uči biologijo. Potem smo spoznali našega skiperja Ivota,  ki je bil zelo prijazen. Na jadrnico smo razpakirali naše stvari in hrano iz avtobusa. Naslednji  dan smo odpluli proti marini Frapa v kraju Rogoznica, kjer smo prvič imeli disko, ki je bil najboljši. Naslednje dneve smo se kopali, imeli igre, večerne prireditve, piknik na plaži… Dobil sem tudi izkaznico MLADI SKIPER, saj sem se cel teden pridno učil mornarskih veščin in zaključni izpit opravil zelo dobro. Zelo sem se zabaval. Naslednjo leto bi še enkrat rad prišel, ampak na žalost ne bom mogel prit, ampak sem zelo se zabaval in tega ne bom nikoli pozabil. Zahvalil bi se učiteljici Nini, Katarini, Ivu in vsem ki so mi pomagali priti na mirno morje.


Nina Mohar Krajnc
Osem dni sem preživela kot spremljevalka treh devetošolcev (učencev iz osnovne šole Duplek) na jadrnici, ki je plula v jesenskih dneh po mirnem in razburkanem Jadranskem morju.
Osemdnevno življenje na jadrnici je mojim učencem in ostalim otrokom nudilo možnost za pridobivanje pomembnih izkušenj za življenje, saj so sodelovali pri vseh pomembnih opravilih, ki so potrebna za vsakdanje življenje. Sodelovali so pri kuhanju, pospravljanju, organizaciji dela, prevzemanju odgovornosti zase in za druge, pri pridobivanju socialnih veščin, pa tudi pri reševanju konfliktov.
Življenje na jadrnici je bila odlična priložnost za moje učence, saj so doživeli nekaj izjemnega. Socialno so se integrirali in dobili občutek, da kljub temu, da so vsi drugačni med seboj, so vsi enakovredni in enakopravni.
Moji učenci so se družili z učenci različnih ras, veroizpovedi in z učenci s posebnimi potrebami, nudili so jim nesebično pomoč in navezali so prave prijateljske odnose, nekateri so spoznali tudi svojo prvo ljubezen ;) 
Ponosna sem, da sem bila del projekta »Mirno morje – flota miru«, saj sem se tudi sama veliko naučila, veliko doživela, se veliko razdajala in veliko prejemala.
Nasmejani obrazi, iskrive oči, ponosni na svoja dejanja, polni vtisov in doživetij  smo zapuščali jadrnico miru… SREČNI otroci, spremljevalci, skiperji in celotna ekipa Mirnega morja! Nasnidenje spet drugo leto in MIRNO MORJE!!!

Nina Mohar Krajnc


OSNOVNA ŠOLA MARIJE VERE

Iz OŠ Marije Vere Kamnik sta se projekta udeležila Saša Zabrič in Urban Mežnar, učenca 9.razreda. Jadralsko izkušnjo smo začeli v marini Kaštela pri Splitu, kjer so se nam na jadrnici pridružili še trije učenci in učiteljica iz OŠ Duplek.
V šestih dneh smo se naučili veliko novega in spoznali veliko prijateljev. Sodelovali smo v različnih aktivnostih, ki so se odvijale na kopnem in morju.

In kaj sta o projektu napisala  udeleženca?

Saša
Ko sem izvedela, da bom odšla na jadranje na Mirno morje, sem bila zelo vesela. Dan pred odhodom sem bila malo živčna, vendar še vedno vesela. Dolgo smo se vozili s kombijem (nekaj ur), vmes pa smo imeli nekaj postankov. Ko smo prispeli v marino, smo si ogledali jadrnico in spoznali sostanovalce iz OŠ Duplek. Skoraj vsak dan smo pluli z jadrnico v kakšno drugo marino. Veliko smo plavali, plesali, se družili z otroki z drugih jadrnic in se zabavali. Skoraj vsak dan smo počeli nekaj drugega (imeli smo modno revijo, disko, risali smo zastavo, imeli igre, izdelovali svoje priponke, kuhali, se učili zavezovati vozle …). Ta teden sem se imela zelo lepo in upam, da bom lahko prišla še kdaj.
HVALA!!!

Urban
Ko sem izvedel da grem s sošolko in učiteljico Katarino na jadranje, sem bil zelo vesel. Na morju sem se imel zelo lepo,  užival sem kot še nikoli. Všeč mi je bilo, ker smo jadrali v vsakem vremenu, tudi ko je bilo sonce in dež. Tako smo spoznali vse plati jadranja. Zelo všeč mi je bilo, ko sem lahko vozil jadrnico. Zelo všeč mi je bilo tudi, ko smo se kopali in naredili vlakec z »byboati«. Zraven jadranja pa so mi bile zelo všeč večerne aktivnosti, kjer smo se zabavali in veliko plesali. Rad bi se zahvalil vsem organizatorjem za ta super teden, še posebej pa Katarini in Ivu, ki sta zbrala sredstva in se na jadranju ukvarjala z nami. Če bi lahko, bi ponovno odšel na jadranje, a na žalost ne morem, saj bomo naslednje leto dali priložnost še komu drugemu.
HVALA VSEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lep pozdrav Katarina KomatarVARSTVENO DELOVNI CENTER KRŠKO

Samir si je na Mirnem morju najbolj zapomnil, da je vozil ladjo.

Mitja: »Vse je bilo dobro. Sem se spočil in si našel prijatelje in prijateljico.«

Marina: »Dobro sem spala, spoznala sem prijatelje. Skoraj ves čas smo se imeli dobro.«

Robi: »Prvič, ko sem probal jadranje mi je bilo všeč, da sem bil krščen. Upam, da ne bom zadnjič. Super mi je bilo jadrat in fajna družba je bila, pa nič se nismo kregali.«

Aleš: »Bilo mi je zelo lepo, a najbolj všeč mi je bil ponedeljek, ko smo šli na skupno druženje in sem spoznal Šeherzado, ko so njeni lasje plapolali po zraku. Pa ko smo jadrali mi je bilo všeč, pa sploh mi je bilo vse všeč.«

Andrej: »Plaval sem v globoki vodi in me je kapitan učil.«

Danica: »Meni je bilo najbolj všeč, da sem vas vse spoznala in da smo bili tako dobra ekipa na jadrnici in smo držali skupaj.«

Meta: »Meni je bil cel teden odličen in zelo zabaven. Zelo veliko sem se smejala. Nikoli mi ni bilo dolgčas in vesela sem, da sem bila del te ekipe.«

Silvija: »Mirno morje je vedno neponovljiva in dragocena izkušnja – tudi letos ni bilo nič drugače. Vesela sem, da sem lahko preživela cel teden z odlično ekipo, predvsem s svojimi »bivšimi« učenci.«

Koskipper Tomaž: »V ekipi so bili sami pravi jadralci, pogumno so vztrajali tudi ko pogoji niso bili najbolj idealni. S takšno ekipo lahko prepluješ tudi najhujšo nevihto.«

Skipper Tomaž: »Prečudovit teden, odlična ekipa, lepi in nepozabni spomini. Riba-riba.«CUDV DOBRNA IN DRAGA

Tudi naša ekipa iz CUDV Draga se pridružuje lepim, pohvalnim mislim o naši skupni dogodivščini. Urša še kar navdušeno pripoveduje vsem o jadranju in o Šolti, ki ji je ostala najbolj v spominu. Martin je hodil še nekaj dni naokrog ves nasmejan. Meni pa je bilo doma prva dva dni nekam prazno in tiho.

Urša: Na jadranju smo uživali, plavali, plesali, peli, pili smo pol litrsko coca-colo, jedli sladoled in zelenjavo. Na ladji smo se zibal, spali, poslušali Toša  Proeskega in se imeli super lepo.

Martin:  Prvič sem spal na ladji, plaval v globoki vodi, z Bojanom sem skakal s pomola. Bobnal sem, risal, pel in plesal. Bilo je lepo.

Tine: bilo mi je v čast in neizmerno veselje sodelovati pri tem projektu…vsem hvala za razumevanje in sodelovanje…ponovno smo pokazali in dokazali, da znamo združiti moči za dobrobit naših otrok/mladostnikov.

Ostali so nam spomini:
Skriti v kotičkih naših misli se utrnejo kot padajoča zvezda in nam narišejo nasmeh na obraz. Včasih zadostuje vonj, včasih pesem ali zvok, podobnost človeka, ki ti stopi nasproti in usuje se niz podob. Ena za drugo se sestavljajo v zgodbo. O sončnih  dnevih, toplem vetru, prijateljih, veselju, zabavi in modrem morju, jadrnicah na obzorju.

Hvala vsem, da ste z delčki prispevali k celoti - nepozabnemu doživetju naših otrok in mladostnikov.

Lep pozdrav iz Drage in Dobrne - Urša, Martin, Jožica, Suzana, Martin in TineOSNOVNA ŠOLA BREŽICE

Hvala vsem tudi v imenu brežiške ekipe.
Staršem smo v soboto rekli, da ne bomo nič telefonirali ali se kako drugače javljali. Saj smo želeli, da se res vsi skupaj odklopimo od običajnega vsakdana. Otroci so uživali, nekateri so res presenetili s svojo odprtostjo in sproščenostjo, v glavnem pa so bili vsi res zadovoljni in zelo prijetni, brez težav.

Nekateri izmed njih so prvič okusili, kako slana je morska voda. Premagali smo strah pred globoko vodo, spoznali, da smo vsi drugačni, pa se vseeno razumemo med seboj, komunicirali tudi v tujem jeziku, poskusili hrano, za katero še slišali nekateri niso, iskali smo lepe in pozitivne stvari  med prijatelji na jadrnici in to tudi napisali, opravljali kuhinjska opravila, čistili, pospravljali, spoznavali nove prijatelje z drugih jadrnic. Skoraj vsi naši otroci so prvič nastopali pred toliko gledalci in to opravili zelo suvereno brez neke hude treme. Mislim, da niso presenetili samo nas spremljevalk ampak tudi sami sebe. V soboto kar ne bi šli domov in drugo leto bi seveda spet vsi radi šli nazaj na MM.
Hvala tudi Marku, Bojanu(obema) in Mirotu.

Hedi, Mirna , Nera in ostali OŠB gusarji.UČENCI OŠ V PARKU SLOVENSKE KONJICE, KI SMO PLULI POD OKRILJEM LIONS KLUBA SLOVENSKE KONJICE

Posadka Sonje II si je v naslednjih vtisih popolnoma enotna:
Na jadranju je bilo nepozabno, noro doživetje, zakon, super, razigrano, veliko priložnosti, da smo se naučili nove stvari (vezali smo vozle, vlekli vrvi, spoznali nove besede, krmarili jadrnico, jadrali,..).
Vsi smo si pomagali in niti enkrat se nismo skregali. Imeli smo najboljša skiperja. Za nas sta imela vedno čas.  Učiteljici sta pripravljali slastna kosila in bili vedno dobre volje. Družili smo se tudi z ostalimi.
Čez dan smo delali ( pripravljali zajtrk, kosilo, vlekli vrvi, čistili jadrnico, pospravljali, se kopali) , zvečer pa smo žurali ( druženje na naši jadrnici, krst, petje, disco…).

Klementina (12 let):
»Že prvo jutro na jadrnici sem doživela posebno izkušnjo: Potegnili so me na jambor, kjer sem imela čudovit pogled na marino in morje.  »ZAKON!«
Naučila sem se delati prve vozle in krmarila jadrnico.
Zelo ponosna sem bila, ko sem za našo posadko lahko šla na pomol po svež kruh.
Ničesar nisem želela zamuditi. Vsak trenutek sem izkoristila za novo dogodivščino. Prvič sem doživela, da so nas med kopanjem z vrvjo vlekli po morju. »NOOORO«.
Kljub slabemu vremenu je bil spust balonov prava pustolovščina. Več kot sto bark na morju. Valovi so pljuskali in nas pozibavali, mi pa smo vreščali od navdušenja. Komaj smo spustili balone.
Robi in Aleksander (skiperja) sta zakon. Piknik na jadrnici s čevapčiči in coca colo je bil slasten.«

Tjaša (13 let):
»Skok z jadrnice v morje je bil zelo zabaven, pogled z jamborja med plutjem pa prava pustolovščina z malo strahu. Po nekaj dneh učenja, sem že sama krmarila jadrnico. Skiper me je naučil, kako naredim krog. Veslanje s čolnom je bilo posebno doživetje. Da o kopanju in tunkanju sploh ne govorim. Splačalo se je iti malo dlje v trgovino po sladoled, da smo si naredili banana split na naši palubi.
Postelja na jadrnici je bila majhna, a s Klementino in Anjo smo prav uživale zvečer, ko smo se smejale preden smo zaspale.«

Anja (14 let):
»Prvič sem bila na jadrnici. Zelo sem uživala. Teden je prehitro minil. Vse je bilo tako majhno, a za vse nas je bilo dovolj prostora. Igrali smo se družabne igre in veliko smo peli: Veter je, vetra ni…
Všeč mi je bilo, da sem lahko pred vsemi zapela himno Mirnega morja.
Družili smo se tudi s Ptujčani in Mariborčani. Imeli smo skupaj palačinka party na naši jadrnici. Joj, koliko nas je bilo.«

Andraž (15 let):
»Komaj sem čakal, da spoznam skiperja. Bila sva dobra prijatelja. Naučil me je voziti jadrnico. Všeč mi je bilo, da smo raztegnili jadra v metuljčka in hitro jadrali. Jadrnico je nagibalo sem ter tja. Voda je pljuskala čez robe jadrnice. Malo smo bili mokri. Ireno in Nadjo je bilo malo strah. Nam pa se je ful dopadlo.
Disco in ples s skiperji je bil zelo zabaven. Vsi smo plesali. Prvič sem jedel školjke. Z Davidom sva se vsak večer pred spanjem režala v postelji. Trgovina me je vsak dan vabila, da jo obiščem. Tudi jaz sem šel s Klementino enkrat po svež kruh na pomol.«

David (16 let):
»Najprej me je bilo strah voziti jadrnico, potem so me prepričali in bil sem zelo vesel. Bil sem mojster tunkanja. Obe učiteljici in skiperja mi je uspelo spraviti pod vodo. Na jadrnici sem poskrbel, da sem vse pomembne dogodke fotografiral. Bil sem glavni fotograf. Zobe smo si umivali kar na pomolu. Z Andražem sva si delila kabino in prisluškovala pogovorom na palubi.
Všeč mi je bilo jadranje in pljuskanje morja. Čistil sem tudi tla na jadrnici, tako kot nam je pokazal skiper.  Žur na jadrnici s harmoniko mi je bil zelo všeč.«

Irena in Nadja (spremljevalki):
» Na Mirnem morju smo bili vsi novinci. Otroci, midve in skiperja. Na začetku sva bili negotovi, kako bo. Prisoten je bil strah. Sedem dni na jadrnici in na morju ni mačji kašelj.  Sam prihod na naš začasni dom je vse strahove razblini. Otroci so se na jadrnici počutili kot doma.  Pomagali so pri vseh opravilih, ubogali, bili zabavni in sproščeni ter navdušeni nad novo priložnostjo.  Tudi skiperja sta poskrbela, da smo se na jadrnici varno in veselo počutili. Hvaležni sva za izkušnjo, da sva imeli možnost spoznati otroke iz drugega zornega kota, v novi življenjski situaciji, v kateri še tudi sami nisva bili. Rečeva lahko le krasno, nepozabno, polno doživetij in pozitivnih vtisov. Upava, da bodo tudi ostali učenci naše šole imeli naslednje leto priložnost doživeti podobno izkušnjo. Upava, da se naslednje leto zopet srečamo. Hvala vsem!«MIRNO MORJE 2015 - »life changing experience«. Izkušnja je pred nas postavila tudi mnoge ovire, ki smo jih morali premagovati. Na cilju pa smo razprli jadra, močnejši, pogumnejši, drugačni in prepričani, da zmoremo! Presegli smo vse cilje, ki smo si jih zastavili, in dodali še veliko novih. Ustvarili smo čudovite spomine, napletli nova prijateljstva in vezi, ki nas prijetno grejejo, ko je zunaj hladno.

lp
Vesna

Na jadrnici Rock n Roll s številko 108, smo se imeli čudovito. Dnevi, ki smo jih preživeli skupaj, pa so nas povezali bolj, kot smo si to predstavljali. Skupne priprave na modno revijo, krst boga Pozejdona, disko v večernih urah in nenazadnje vsakodnevno preživljanje časa na jadrnici, bodo ostali otrokom in nam spremljevalkam v lepem spominu.

Gašper bi šel kar nazaj na jadrnico; Nejc bi se na jadranje naslednje leto tudi še vrnil; punce pa ravno tako, če bi vsak večer bil v marini organiziran ples in disko :).

Lp,
JernejaOSNOVNA ŠOLA KAMNICA

Anemari Hrastnik, OŠK:
Najbolj všeč mi je bilo, ko smo imeli modno revijo in smo sosošolca, učiteljico in mene spremenili v ribe. Zanimivo pa je bilo, ko smo z jadrnico zares zajadrali, ali pa se v kakšnem lepem zalivu ustavili, zasidrali, se kopali in zabavali.

Sara Barbirič Frank, OŠK:
Ni stvari, ki mi nebi bila všeč na jadralnem tednu v področju Splita, v organizaciji Mirnega Morja 2015. Vse je bilo super in nepozabno!

Alen Hojnik, OŠK:
Vožnja jadrnice mi je bila najbolj všeč. Luštno je bilo tudi vlečenje vrvi,  čeprav je bilo malo naporno. A najlepše je bilo spoznati nove prijatelje, predvsem Brino.

Manca Božič, OŠK:
V spominu mi bo najbolj ostalo, ko smo se pripravljali za modno revijo in krst, in smo našemili Alena v ribo in Bouho v hobotnico. Fino se je bilo tudi kopati.

Maj Drakšič – Bouha, OŠK:
Najbolj všeč mi je bilo, ko smo jadrali in smo morali vleči vrvi in odpirati jadra. Zelo luštno  je bilo tudi kopanje in igranje z čolni, ki smo jih zvezali v konvoj in se vozili po zalivu.

Aneja Vaupotič, OŠK:
Bilo mi je všeč, da sem lahko krmarila jadrnico, da sem spoznala nove prijatelje, najbolj pa mi je bilo všeč, ko smo obiskali mesto Split in ko smo zvečer pekli palačinke in uživali ob glasbi.


SPONZORJI


Pošta Slovenije